YOU ARE HERE Home

PDFPrintE-mail

marina 2014Svako treće dijete zlostavljano, a svako deseto gladno

Da položaj najmlađe populacije nije na zadovoljavajućem nivou pokazuju i podaci iz Nacionalnog plana akcije za djecu (NPAD) u kojem piše da je lani registrovano 80 žrtava fizičkog nasilja i čak 169 emocionalnog. Prema podacima Unicefa, više od pola crnogorskog stanovništva, 55 odsto, smatra da kod nas postoji nasilje nad djecom. Za poslednjih 10 godina registrovano je oko 200 slučajeva seksual-nog zlostavljanja i iskorišćavanja djece, ali još ne postoji registar pedofila, niti si-stem za njihovo praćenje.

Žrtve pedofilije u našoj državi bile su uzrasta od četiri-pet godina do 17 godina, a tužilaštva su tokom 2014. i 2015. dobila sedam krivičnih prijava zbog seksualnog uznemiravanja maloljetnika.

Direktorica Banke hrane Marina Medojević za „Dan” je kazala da u siromaštvu živi više djece nego što je pokazalo istraživanje Unicefa iz 2012. godine. Ističe da će, vjerovatno, mališani koji žive u siromaštvu kasnije biti siromašni roditelji, čija će djeca takođe biti siromašna, što može prouzrokovati višegeneracijski ciklus siromaštva.

 

– Siromašne porodice ne mogu obezbijediti redovne obroke za djecu, ne mogu platiti užinu za njih u školi, kao ni autobuski prevoz. Češće žive bez ektrične energije. O nabavci nove garderobe i obuće da i ne govorimo. Nabavka školskog pribora za takve porodice je noćna mora – smatra Medojevićeva, dodajući da siro-mašna djeca bivaju uskraćena za brojne stvari, što ostavlja velike posledice po njihov razvoj, jer ne idu na ekskurzije, proslave, treninge, niti na druga okuplja-nja vršnjaka.

Upozorava da neredovna i nekvalitetna hrana slabi zdravlje djece, dovodi do loši-jih rezultata u školi i odustajanja od školovanja.

– Dječje siromaštvo je ozbiljna pojava, a njegove posledice su doživotne – poru-čuje Medojevićeva.

Iako Crna Gora ima zakonodavni okvir koji djecu štiti od nasilja, psiholog Radmila Stupar Đurišić smatra da slova na papiru dobijaju na značaju tek kada se ispoštu-ju, a ne samo kada postoje.

– U savremenom dobu, o djeci se ne vodi manje računa, ali se to površnije radi. Mi, na primjer, vodimo računa o tome da su djeca čista i suva, da imaju sve knji-ge i da su za njih organizovana predavanja i nastava, a mnogo manje vodimo ra-čuna o načinu na koji djeca komuniciraju. Takođe, djeca su konstantno bombar-dovana televizijskim emisijama, spotovima sa neprimjerenim sadržajima, a oni su kao takvi, obrasci ponašanja koje djeca vide. Učenje putem uviđanja jedan je od najosnovnijih obrazaca učenja ponašanja za uzrast do 15-16 godina. To znači – gledam i onda ponavljam – izjavila je za „Dan” Stupar Đurišić.M.S. 

Svečanost povodom praznika

Povodom Svjetskog dana prava djeteta TC Bazar i Dječija igraonica Zujalica u Podgorici ugostili su mališane iz Dječijeg doma „Mladost” iz Bijele.

- Naš poznati pjesnik Dragan Radulović napisao je da „djeca imaju pravo da budu srećna djeca”, a ono što djecu čini srećnom su ljubav i druženje, pa se nadamo da smo to danas omogućili našim drugarima iz Bijele – saopšteno je iz Bazara.

Ukinuti PDV na humanitarnu hranu

Marina Medojević dodaje da treba povećati izdvajanja za najsiromašnije kako bi se bolje pomoglo djeci. Smatra da je društvena borba protiv siromaštva najdjelo-tvornija, ali i kvalitetno obrazovanje i zdravstvo dostupno svima, stvaranje uslova za otvaranje kvalitetnih poslova, podizanje iznosa minimalne plate, oporezivanje kapitala, zapošljavanje i pravednija raspodjela.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&clanak=573988&datum=2016-11-20&naslov=Svako+tre%E6e+dijete+zlostavljano%2C+a+svako+deseto+gladno

 

 

Video galerija

Audio

Najave desavanja

heart

...

 

 

President Obama volunteers



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Akcija "Podari radost"



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

User menu