Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
banner
banner
banner
banner

Apel za usluge

Rad Banke hrane Podgorica takođe možete podržati doniranjem: OPREME   kompjutera, štampača, kopir mašine, faks mašine, prevoznog sredstva - kombi, viljuškari, palete, kartoni, kutije... ili USLUGA   ustupanjem poslovnog i skladišnog prostora, uslugama transporta, promocije akcija, štampanja materijala, saveta i konsultacija itd.
Read more: %s

Lista namirnica

• Hljeb, pecivo, brašno i ostali proizvodi od žitarica • Ulje, šećer, so, sirće, začini • Supa u kesici • Krompir-pire (instant) • Konzervirana hrana • Pirinač, tjestenina, pahuljice • Suhomesnati proizvodi • Sardine, paštete, mesni narezak • Pasulj (suvi) • Konzervirano povrće • Cvekla,…
Read more: %s

Apel za sponzorstvo

Banci hrane Podgorica su neophodna finansijska sredstva za funkcionisanje tj. za pokrivanje troškova poslovanja: plaćanje operativnih troškova (telefona, struje itd.), zakupa poslovnog i skladišnog prostora, zarade zaposlenih, nabavku transportnog vozila itd. Ovim putem apelujemo na pojedince, institucije i kompanije da podrže ovaj humanitarni projekat od…
Read more: %s

Apel za donacije

Banka hrane – Podgorica prikuplja namirnice od:- preduzeća iz prehrambenog sektora- neprehrambrenog sektora: kompanija, agencija, preduzeća, poslovnih banaka itd. koje  namirnice kupuju u maloprodajnim objektima i doniraju ih Banci hrane Podgorica- potrošača koji ih doniraju tokom akcija organizovanih u megamarketima- trgovinskih lanaca čiji prehrambreni proizvodi…
Read more: %s
YOU ARE HERE Home Akcije Petnaestočlanoj porodici Rama Drdalaja iz Risna uručena pomoć Banke hrane

PDFPrintE-mail

slika010Petnaestočlanoj porodici Rama Drdalaja iz Risna uručena pomoć Banke hrane

Do­ma­ćin­stvo Ra­ma Dr­da­la­ja iz Ri­sna, ra­se­lje­nog sa Ko­so­va, do­bi­lo je po­moć Ban­ke hra­ne, či­je pa­ke­te mu je, uz po­moć kom­pa­ni­je  Del­ha­i­ze Cr­na Go­ra, u sri­je­du uru­či­la eki­pa re­por­te­ra i no­vi­na­ra „Da­na”.

- Za­hva­lju­jem se pu­no va­ma i Ban­ci hra­ne, vi ste pr­vi ko­ji ste nam na ova­kav na­čin do­ni­je­li po­moć. Ima Ri­šnja­na ko­ji zna­ju na­šu si­tu­a­ci­ju i do­no­se nam odje­ću i obu­ću za dje­cu, ali ova­kvu vr­stu po­mo­ći ni­smo do sa­da do­bi­ja­li. Ni­sam imao na­mje­ru da tra­žim, to je is­pa­lo slu­čaj­no, mi­lo mi je što ste do­šli, hva­la vam još jed­nom, ka­zao je 61-go­di­šnji Ra­mo Dr­da­laj, ko­ji je kao gla­va broj­ne po­ro­di­ce pre­u­zeo pa­ke­te sa hra­nom i hi­gi­jen­skim ar­ti­kli­ma. Do­ma­ćin­stvo ima 15 čla­no­va, od ko­jih su pet be­ba – Ra­mo i nje­go­va su­pru­ga ima­ju pe­to­ro ma­li­ša­na, sve jed­no dru­gom do uve­ta: Le­o­trim ima šest go­di­na, za­tim go­di­nu da­na mla­đa Emi­na, pa če­tvo­ro­go­di­šnja Va­len­ti­na, i bli­zan­ci Mer­gim i Men­tor, be­be od go­di­nu i po; sa nji­ma ži­ve i pe­to­ro Ra­mo­ve od­ra­sle dje­ce iz nje­go­vog pret­hod­nog bra­ka-ćer­ka Lju­mi­ja, ko­ja je raz­ve­de­na bri­ne o svo­joj ćer­ci, dvo­go­di­šnjoj Le­o­no­ri, a jed­no­i­po­go­di­šnja Al­me­di­na i Adri­jan, ko­ji ima tek mje­sec da­na, dje­ca su nje­go­vog si­na, ko­ji ta­ko­đe ži­vi raz­dvo­jen od su­pru­ge. Tu su još tri si­na, ko­ji nam se ni­su pred­sta­vi­li to­kom na­še po­sje­te.  S ob­zi­rom da se ra­di o pet be­ba, maj­ke su pi­ta­le da li u pa­ke­ti­ma ima pe­le­na, ko­jih, na­ža­lost, ni­je bi­lo.

{fshare}

Da­ju­ći pred­nost lju­di­ma ko­ji su u so­ci­jal­noj po­tre­bi, a ni­su na evi­den­ci­ji Cen­tra za so­ci­jal­ni rad, Ban­ka hra­ne je na­kon tek­sta ko­ji je u ru­bri­ci „Na ivi­ci“ iza­šao u „Dan“-u, Ra­mo­voj po­ro­di­ci do­ni­ra­la pa­ke­te te­ži­ne 52 ki­lo­gra­ma. Za­slu­ga što je hra­na do­šla u pra­ve ru­ke pri­pa­da i Be­ri­slav­ki Mi­ja­no­vić, ko­ja je ra­de­ći an­ke­tu Za­vo­da za sta­ti­sti­ku (Mon­stat) o vr­sti ogri­je­va ko­ji su do­ma­ćin­stva ko­ri­sti­la u pro­šloj go­di­ni, me­to­dom slu­čaj­nog uzor­ka do­šla i do ove po­ro­di­ce. Ra­mo je upi­tao da li ona mo­že ika­ko da im po­mog­ne, a ona je od­go­vo­ri­la da ima na­či­na za to i obra­ti­la se re­dak­ci­ji Dan-a u Ko­to­ru. Po­sli­je to­ga je no­vi­nar­ka, uz po­moć Ri­šnja­ni­na Vo­ja Du­lo­vi­ća, s la­ko­ćom do­šla do ku­će u ko­joj po­ro­di­ca sta­nu­je.

- An­ke­tar­ka me je pi­ta­la ko­li­ko dr­va iz­go­ri­mo to­kom zi­me, a ja sam re­kao da se sna­la­zim ka­ko znam i umi­jem. Sa­ku­plja­mo pa­le­te ba­če­ne na de­po­ni­je oko ve­li­kih mar­ke­ta, gdje god na­đe­mo. Stru­ju su nam pre­ki­nu­li ima po­la go­di­ne, je­di­no što nam kom­ši­ja da­je jed­nu si­ja­li­cu pred ve­če za ovu be­bu. Imam oko 400 eura du­ga. Za ovu zi­mu još ni­smo obez­bi­je­di­li dr­va za ogri­jev, ka­že Ra­mo. Mno­go­čla­na po­ro­di­ca ne­ma ku­pa­ti­lo, ni­ti uslo­va za pra­nje po­su­đa, te im­pro­vi­zu­ju sa­ni­tar­ni čvor –gri­ju vo­du na špo­re­tu i ku­pa­ju ma­li­ša­ne u pla­stič­nom ko­ri­tu. Že­ne, Ra­mo­va su­pru­ga i se­stra, naj­vi­še bri­nu oko dje­ce, hra­ne. On je do sko­ra ra­dio u Ko­mu­nal­nom, osam go­di­na, a od ka­da se raz­bo­lio, vi­še ne. Kao se­zon­ski rad­nik u JP Ko­mu­nal­no za­po­slen je sa­mo je­dan od če­tvo­ro si­no­va.

- Ne pri­ma­mo ni­ka­kvu so­ci­jal­nu po­moć. Ne že­lim da ži­vim na te­ret dr­ža­ve, ra­di­je bih da se sna­đem ka­ko znam i umi­jem, ali sva­ka po­moć je do­bro­do­šla, ka­že Ra­mo, ko­ji je ra­ni­je za­ra­đi­vao ra­de­ći kao kro­jač. I sa­da bi ra­do za­kr­pio po ne­ku stvar za dje­cu, ali ne­ma ši­va­ću ma­ši­nu.

U Cr­nu Go­ru, u Ri­san, do­se­lio je pri­je de­set go­di­na, for­mi­ra­ju­ći ov­dje no­vu po­ro­di­cu. Ra­ni­je je imao sta­tus ra­se­lje­nog li­ca, ko­ji je u me­đu­vre­me­nu iz­gu­bio, jer se ni­je re­dov­no ja­vljao Ko­me­sa­ri­ja­tu. Ne­ma lič­ne is­pra­ve, iako je ži­vio u Vi­to­mi­ri­ci na Ko­so­vu. Na­ba­vio je ne­ka od po­treb­nih do­ku­me­na­ta i že­li da pod­ne­se za­htjev za do­bi­ja­nje cr­no­gor­skog dr­ža­vljan­stva, ko­jim bi do­bio i pra­vo na so­ci­jal­nu po­moć, pa­pi­ro­lo­gi­ja je ve­li­ka, a on ne že­li i ne smi­je da ide na Ko­so­vo. 

slika010slika011slika012

Video galerija

Audio

Najave desavanja

heart

...

 

 


Banner

President Obama volunteers



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Akcija "Podari radost"



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

User menu