YOU ARE HERE Home

Banka Hrane

PDFPrintE-mail

siromastvo1Siromaštvo u Crnoj Gori

Država ne preduzima potrebne mjere za suzbijanje siromaštva

Više od polovine zaposlenih (50,26 odsto) u Crnoj Gori prima mjesečne zarade u visini od oko 250 Eur.Ako je prema podacima MONSTAT-a , procijenjeni broj zaposlenih u Crnoj Gori oko 177.000, onda oko 88.000 zaposlenih prima zaradu do 250 eura. S obzirom da je zvaničan broj nezaposlenih kod nas oko oko 50.000 onda se dolazi do zaključka da blizu 138.000 građana Crne Gore živi praktično na granici siromaštva, ne računajući u ovu cifru značajan broj penzionera. Minimalna zarada u Crnoj Gori za ovu godinu iznosi 193 eura, dok je prosječna penzija u Crnoj Gori oko 278 eura. Oko 4500 penzionera prima penziju ispod 100 eur i oni se mogu tretirati kao siromasni. Ako tome dodate da 200.000 porodica duguje prosjecno po 600 eur za struju i da plate znacajno kasne za preko 40.000 radnika , i da 100.000 radno sposobnih stanovnika od 18 do 65 godina niti radi , niti je na nirou rada, dolazimo do procjene da je skoro polovina stanovnistva ili u zoni siromastva ili vrlo blizu linije apsolutnog siromastva. Svaki nepredvidjeni trosak, slavlje ili bolest, skolovanje djece, dug za struju, poravka u stanu i ove porodice gura ispod linije siromastva.

Read more...


 

PDFPrintE-mail

acradia001Primjer dobre saradnje na radost socijalno ugroženih porodica

Ucenici Britanske internacionalne skole Arcadia Academy iz Kotora, u saradnji sa organizacijom Banka Hrane iz Podgorice, po peti put za redom su i ove godine obiljezili Festival zetve (Harvest Festival) i sakupili hranu i odjecu za one kojima je pomoc najpotrebnija. “Uspjeli smo da prikupimo hranu i odjecu za vise od deset porodica u Tivtu i Kotoru, od kojih su neke sa po vise od 5 djece i ozbiljno materijalno ugrozene,” kaze Nicola Nielson, nastavnica koja je ovu ideju i donijela iz Engleske i ucestvovala u organizaciji svih ovih godina. Festival zetve je sada vec postao tradicija u ovoj skoli i svi iz skole se nadaju da ce i u buducnosti kroz ovu ali i druge humanitarne akcije uspjeti da pomognu svojoj zajednici.

BANKA HRANE CG IZRAŽAVA ZADOVOLJSTVO KAKO ZBOG POMOĆI KOJU SMO UPUTILI TAKO I ZBOG UKLJUČIVANJA NAJMLADJIH U HUMANITARNI RAD POŠTOVANJE ZA MENADŽMENT ŠKOLE I PRIFESORE ŠKOLE ZA PODSTICANJE HUMANOSTI I SOLIDARNOSTI KOD NAJMLADJIH! 

 

PDFPrintE-mail

Poster-Banka-hraneHumanošću protiv gladi, 27. i 28. novembar

Apelujemo na sve građane da 27. i 28. novembra pristupe akciji i doniraju hranu materijalno ugroženim sugrađanima. Dovoljno je da dođu u neki od sledećih supermarketa: Merkator Mex Hipermarket – Gintaš, Roda Supermarket Masline, Roda Supermarket Centar u Podgorici i Merkator Mex Centar u Nikšiću i kupe osnovne životne namirnice dugog roka trajanja u skladu sa svojim materijalnim mogućnostima (ulje, brasno, šećer, pašte, konzerve, keksovi, sredstva za higijenu i sl.). Kupljenje namirnice doniraju tako što ih na samom izlazu proslijeđuju volonterima koji će se nalaziti pored štanda Banke Hrane. Sakupljena hrana će nakon akcije biti transporotvana Centrima za socijalni rad Podgorica / Nikšić čija je nadležnost dalja distribucija sakupljenih namirnica materijalno ugroženim porodicama. U Podgorici je na spisku Centra registrovano 3000 porodica korisnika MOP-a a u Nikšiču 1544 porodice. Koliko će porodica biti pokriveno ovom akcijom zavisi isključivo od količine prikupljene hrane, tj.od volje građana da doniraju.

Saturday, 27 November 2010 19:28

Read more...

   

PDFPrintE-mail

novi logoMarković da stopira Purišićevu isplatu

Banka hrane pozvala je premijera Duška Markovića da obustavi isplatu koju je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić planirao svojim saradnicima i zaposlenima u centrima za socijalni rad.

Iz te NVO su kazali da su sa zaprepašćenjem i nevjericom primili informaciju da je Purišić odlučio da isplati po 500 eura svojim saradnicima u Ministarstvu i još po 200 eura zaposlenima u centrima za socijalni rad, “i to od sredstava koja su trebala biti isplaćena socijalnim slučajevima kojih je u Crnoj Gori svakim  danom , nažalost sve više i više”.

“Banka Hrane je i ranije, javno protestovala kada su se sa pozicija socijalne pomoći najugroženijim dijelovima populacije, odlukama Ministarstva  novac preusmjeravao za Nacionalnu Turističku organizaciju, i za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u Ministarstvu i na druga nenamjenska trošenja”, navodi se u saopštenju.

Banka hrane je, kako su dodali, svakim danom zatrpani vapaijima socijalno ugroženih stanovnika Crne Gore koji se nalaze u bezizlaznim životnim situacijama, bez prihoda, bez imovine, bez krova na glavom, bez struje i vode i koji traže pomoć.

Sunday, 08 January 2017 16:46

Read more...

 

PDFPrintE-mail

svjetski 8001Osma po redu humanitarna akcija povodom obilježavanja svjestkog dana borbe protiv siromaštva

Da humanost živi u Crnoj Gori pokazala je danas humanitarna akcija " DA IMAJU I ONI KOJI NEMAJU" 

HVALA! 

-Delta citiju, kao i uvijek bio je divan domaćin 

-Volonterskom klubu Gimnazije" Slobodan Škerović" ,prekrasnim plemenitim mladim ljudima

- Svim humanim ljudima koji su donacijama pomogli ljudima u stanju socijalne potrebe

- Društveno odgovornim kompanijama koje su pokazale da njihovo siromaštvo se i nas tiče

- Medijima koji su najavili našu akciju i doprinijeli da humanisti imaju informaciju kada i gdje mogu pomoći ugroženima

ONO ŠTO NAS SPAJA JE HUMANOST!

ŽIVJELI!

https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=Zr6FgqNKGvs&app=desktop

https://www.youtube.com/watch?v=9IsvLWFocNE&feature=youtu.be

 

 

   

Page 10 of 172

Video galerija

Audio

Najave desavanja

heart

...

 

 

President Obama volunteersGet the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Akcija "Podari radost"Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

User menu