Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
banner
banner
banner
banner

Apel za usluge

Rad Banke hrane Podgorica takođe možete podržati doniranjem: OPREME   kompjutera, štampača, kopir mašine, faks mašine, prevoznog sredstva - kombi, viljuškari, palete, kartoni, kutije... ili USLUGA   ustupanjem poslovnog i skladišnog prostora, uslugama transporta, promocije akcija, štampanja materijala, saveta i konsultacija itd.
Read more: %s

Lista namirnica

• Hljeb, pecivo, brašno i ostali proizvodi od žitarica • Ulje, šećer, so, sirće, začini • Supa u kesici • Krompir-pire (instant) • Konzervirana hrana • Pirinač, tjestenina, pahuljice • Suhomesnati proizvodi • Sardine, paštete, mesni narezak • Pasulj (suvi) • Konzervirano povrće • Cvekla,…
Read more: %s

Apel za sponzorstvo

Banci hrane Podgorica su neophodna finansijska sredstva za funkcionisanje tj. za pokrivanje troškova poslovanja: plaćanje operativnih troškova (telefona, struje itd.), zakupa poslovnog i skladišnog prostora, zarade zaposlenih, nabavku transportnog vozila itd. Ovim putem apelujemo na pojedince, institucije i kompanije da podrže ovaj humanitarni projekat od…
Read more: %s

Apel za donacije

Banka hrane – Podgorica prikuplja namirnice od:- preduzeća iz prehrambenog sektora- neprehrambrenog sektora: kompanija, agencija, preduzeća, poslovnih banaka itd. koje  namirnice kupuju u maloprodajnim objektima i doniraju ih Banci hrane Podgorica- potrošača koji ih doniraju tokom akcija organizovanih u megamarketima- trgovinskih lanaca čiji prehrambreni proizvodi…
Read more: %s
YOU ARE HERE Home Akcije Spas sa Spasiće

PDFPrintE-mail

spasici003Spas sa Spasiće

Devetočlanu porodicu Velimira Spasića , koja živi na Koniku, u izbjegličkom naselju (od 1999.god. kada su usled ratnih dešavanja došli u Crnu Goru ) posjetila je juče Banka hrane i Dobrotvorni fond " Čovjekoljublje".

Banka hrane, uručila je paket sa osnovnim životnim namirnicama, sredstvima za higijenu , bebi hranu i pelene , za ovu porodicu kao i mnogo puta ranije. Narodna kuhinja pri Hramu Hristovog Vaskrenja svakodnevno snabdijeva porodicu Spasič sa kuvanim obrocima za sve članove domaćinstva. Oni su Spasićima največa podrška kada je svakodnevna borba za preživljavanje u pitanju. Ova porodica se izdržava od svega 180 eura socijalne pomoći. Među sedmoro djece rastu i dvije bebe koje 6.juna pune godinu dana.. Sa 7 mjeseci bebe su bile teške svega 4.5 kg. Nekoliko puta do sada su hospitalizovane jer su neuhranjene.

-Oko 200 eura nam treba za ,,bebilak”, ali pošto nemamo toliko novca, dajemo im obično kravlje mlijeko sa 2,8 odsto mlječne masti i od tog mlijeka im je loše – kaže Spasićeva , dodajući da zbog siromaštva nema drugog načina da ih prehrani. Jedna od beba je prekjuče izašla iz bolnice .Bila je hospitalizovana zbog komišiona . Majka nema toplomjer da izmjeri temperaturu bebi pa nije bila svjesna ogromno visoke temperature koju je imala kćerkica i pravovremeno je povela u bolnicu. Sada bi trebala češce da vodi kčerkice u bolnicu. Na pregled glave jer se ne zna da li je visoka temperatura ostavila posledice i na fizikalnu terapiju zbog stimulacije kostiju.

 

-Odakle mi novac da sa dvije bebe idem svakodnevno na kontrole – pita se u očaju Senada Memić, supruga Velimira Spasića.

Najstarija kćerka nije išla u školu kada je majka bila sa jednom bebom u bolnici.Brinula je o drugoj bebi i mladjoj brači i sestrama.Ova 14.godißnnakinja odrasta mnogi drugačije od svojih vršnjaka. Ulovi u kojima živi porodica Spasič su mnogo loši. Struje nemamo, a u kući imamo tri đaka. Isključeni smo zbog duga koji prelazi 7.000 eura. Kada smo se uselili u ovu sobu naslujedili smo dug za struju u iznosu od oko 3000 eura. Za pomoć smo se obraćali na više adresa , ali od toga nije bilo ništa. Sa zabrinutošću majka ističe i problem higijene u neuslovnoj prostoriji gdje borave.

Takođe, dodaje da su imali problema i sa djecom koja idu u školu, Kada su se dijeliili udžbenici pred početak školske godine, jedno dijete mi je dobilo komplet, a dvoje nijesu. Međutim, hvala Bogu - pomogli su nam iz Narodne kuhinje oko knjiga. -Ona smatra i da bi prosvjetni radnici morali da imaju više razumijevanja kada su u pitanju djeca lošijeg socijalnog statusa. Djeca u vaspitno-obrazovnom smislu mnogo kasne za vršnjacima i treba im pomoči jer još nije kasno reagovati. Velimir je bez posla zbog lošeg zdravstvenog stanja, a njegova supruga Senada ne radi jer se posvetila odgajanju djece mada a i ona nije najboljeg zdravlja .Velimir zbog lošeg zdravlja ne smije, kao ranije da radi teške fizičke poslove . Uprkos tome što roditelji jesu relativno mladi, zbog njihovog psiho-fizickog stanja koje je posljedica nemastine, nijesu u mogucnosti da zaradjuju i omoguće bolji život djeci.

- Nas devetoro živimo u samo jednoj prostoriji, sobi, koja prokišnjava, a velika vlaga loše utiče na zdravlje djece. Sobu osvjetljavamo pomoću akumulatora jer struje nemamo. Uslovi su užasni. Struju nemamo punih sedam godina, tako da je život sve nepodnošljiviji – očajni su Spasići.

Grijemo se zimi na šporet na drva , sakupljamo sa gradilišta daske, letve , kupimo granje iz šume..  Porodicu Spasić čine: majka , otac i 7 djece : Tijana ( 14 god), Bojan(.13),Zorica( 9), Bojana.(6), Borislav(5), Nikolina i Nikolija koje uskoro pune godinu dana. Oni nikada nisu proslavili rodjendan kao ostala djeca, nikada nisu imali neku želju koja im je mogla biti ispunjena. Medju toliko djece nismo vidjeli ni jednu igračku.

Banka hrane Crne Gore i Dobrotvorni fond 

" Čovjekoljublje " su uputili pismo molbe Gradinačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću za dodjelu besplatnog placa sa komunalijama porodici Spasič. Objasnili smo da veličina placa nije presudna, i 300 m2 je sasvim odgovarajuće . Važno je samo da plac bude u blizini škole kako bi djeca nastavila školovanje. Zamolili smo za pomoć , svjesni da ima mnogo porodica kojima pomoć ove vrste treba, ali da se u slučaju porodice Spasić radi o primjeru života 7 djece u apsolutnom siromaštvu. Dobrotvorni fond " Čovjekoljublje " je spreman da na placu sagradi malu kućicu za Spasiće, da ih spasi daljeg propadanja. Do eventualne gradnje kućice humanitarni fond " Čovjekoljublje " će Spasiče već u narednih 20.tak dana smjestiti u podstanarski stan čiju kiriju će oni izmirivati.  Iz ovog razloga su potrebne što je moguće prije stvari za stan : kreveti,ormari,kuhinjski elementi, aparati za domaćonstvo: šporet, fižider, mašina za veš...posudje, posteljine,prekrivači i sl. O uslovima života porodice Spasić smo obavijestili i Centar za socijalni rad Podgorice i Ministrastvo rada i socijalnog staranja . Svi ljudi dobre volje, koji su u mogućnosti da pomognu porodici Spasić sa namještajem, kuhiskim aparatima , garderobom, obućom ( br: 39,37,33,27,27) , mogu dobiti kontakt telefon porodice putem e maila  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  Mob: +382 69 495 680 , Ili u inboxu na fb stranici https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl. Kontakt Dobrotvornog fonda " Čovjekoljublje " je  067530821 Pomoći Spasićima možete i uplatom novčanih sredstava u Komercijalnoj banki ad Budva na br ž ŕ. 525-266-22 na ime DFMCP " Čovjekoljublje" sa naznakom za porodicu Spasić

Video galerija

Audio

Najave desavanja

heart

...

 

 


Banner

President Obama volunteers



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Akcija "Podari radost"



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

User menu