Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
banner
banner
banner
banner

Apel za usluge

Rad Banke hrane Podgorica takođe možete podržati doniranjem: OPREME   kompjutera, štampača, kopir mašine, faks mašine, prevoznog sredstva - kombi, viljuškari, palete, kartoni, kutije... ili USLUGA   ustupanjem poslovnog i skladišnog prostora, uslugama transporta, promocije akcija, štampanja materijala, saveta i konsultacija itd.
Read more: %s

Lista namirnica

• Hljeb, pecivo, brašno i ostali proizvodi od žitarica • Ulje, šećer, so, sirće, začini • Supa u kesici • Krompir-pire (instant) • Konzervirana hrana • Pirinač, tjestenina, pahuljice • Suhomesnati proizvodi • Sardine, paštete, mesni narezak • Pasulj (suvi) • Konzervirano povrće • Cvekla,…
Read more: %s

Apel za sponzorstvo

Banci hrane Podgorica su neophodna finansijska sredstva za funkcionisanje tj. za pokrivanje troškova poslovanja: plaćanje operativnih troškova (telefona, struje itd.), zakupa poslovnog i skladišnog prostora, zarade zaposlenih, nabavku transportnog vozila itd. Ovim putem apelujemo na pojedince, institucije i kompanije da podrže ovaj humanitarni projekat od…
Read more: %s

Apel za donacije

Banka hrane – Podgorica prikuplja namirnice od:- preduzeća iz prehrambenog sektora- neprehrambrenog sektora: kompanija, agencija, preduzeća, poslovnih banaka itd. koje  namirnice kupuju u maloprodajnim objektima i doniraju ih Banci hrane Podgorica- potrošača koji ih doniraju tokom akcija organizovanih u megamarketima- trgovinskih lanaca čiji prehrambreni proizvodi…
Read more: %s
YOU ARE HERE Home Akcije Nasilje zbog siromaštva

PDFPrintE-mail

skurta001Nasilje zbog siromaštva

Djeca koja su izolovana iz društva, ignorisana od strane drugova, trpe ogovaranje i o njima se izmišljaju razne priče koje obično nemaju lijep i istinit sadržaj, jesu žrtve socijalnog nasilja.

Psihičko nasilje podrazumijeva prijeteće poglede, grimase, neželjene komentare.

Da nasilja ove vrste ima u Crnoj Gori znamo .Ali kada upoznate djecu koja su u opisanoj situcaiju imate nevjerovatan osjećan nepravde i potrebe da ih zaštitie.

Volonteri Banke hrane su na poziv majke Škurte Vukaj posjetili njenu porodicu. Ona živi sa svojom starom majkom i tri kčerke od 144 eura, koliko iznosi nadoknada za majke sa 3 i više djece. Kristijana je djevojčica koja ovih dana zavrsava srednju školu .Ćitave školske godine nije imala potrebne udžbrnike . Ùcila je iz svesaka, iz onoga što je uspjela zapisati na časovima. Majka je upoznala osoblje škole , kako kaže , sa nemogućnosti da kupi ili iskopira knjige koje su potrebne za školu njenim kćerkama. Ipak, pomoć je izostala. Ono što više od nemaštine tišti Kristijanu ali i njenu mamu je odnos vršnjaka prema njoj. Da ,ona nema adekvatnu garderobu , nosi trenerku kratkih nogavice u hladnim danima jer joj je jedina koju je imala, duža , propala tj. raspala se od svakodnevnog nošenja i čestog pranja.Zbog toga trpi ružne komentare i prijekorne poglede vršnjaka.

 

Boli je i to što niko neće sa njom da sjedne u školsku klupu, što nema sa kim da provede odmor u dvorištu. Ne stidi se Kristijana da kaže da pješači skoro sat vremena od Kakaricke gore do Trgovinske škole jer nema novca za autobusku kartu. Nije ništa novo ni da joj je majkakao i sestrama samo jedan mjesec uplatila užinu u školi i da nema ništa da pojede dok ne dodje kući i ruča obrok koji dobija iz Narodne kuhinje. Naš predlog da je obradujemo i obezbijedimo joj matursku haljinu i novac potreban za uplatu maturske večeri , uz pomoć dobrih ljudi ona je odmah odbila. " Nemam ja sa kim tamo da stanem ,da popričam , biće mi neprijatno a i oni ne žele da budem tamo" - kaze Kristijana.

"Nisam ja išla ni na exkurziju , niti na bio koja druženja koja su bila u školi orgsnizovana ,nemam drugove- oni ne ne žele da budu sa mnom. .Rijrtki koji nekada razmijene par rečenica sa mnom jedva čekaju da odu , da ih ne bi druga djeca zadirkivsla "-požalila se 18.godišnjakinja kojoj je juče 15.maja bio rodjendan. "Ja jedan period nisam željela ni da idem u školu" -nastavlja Krustijana da objašnjava volonterima. Nastavila sam zbog pritiska roditelja..Sada mi je drago zbog toga jer je nadam da ču kao tehničar kulinarstva moći da nadjem posao i pomognem porodici.

Da li moramo da apelujemo na društvo,ljude ,sistem da se okrenemo oko sebe i zapazimo tužne okice djece koja trpe i ćute usto što su siromašnji - pitaju se Volonteri Banke hrane.

Slična prica je i sa njenom sestrom , 16.godisnjom Andrijanom. I ona ima slične probleme ..Ona ima još i zdravsvenih problema sa želudcom. Morala bi da jede laganiju hranu i da nema velike periode bez unošenja hrane.Ali kako njena mama kaže - nužda zakon mijenja.

Najmladja sestra Eleonora( 10 god) , da li zato što je još mala ili ima više sreče ima bolji odnos sa drugarima i osobljem škole.Njena učiteljica se potrudila da ona ima sve potrebne knjige a pritom joj često obezbijedi i doručak u školi.Zbog ovih povlastica Ekeonora je učenik koji ima sve petice u školi.

Ove curice kažu da nikada ništa nisu kupile od garderobe, nose samo poklonjemo.Ne odlaze nigdje van kuče: u bioskop , na more , rodjendane...

Kuću u kojoj živi poridica Škurta je sagradila 2001.god Katolička crkva na Kakarickoj gori. To im je velika olakšica, iako u kuči nemaju vode več je donose sa izvora.Nemaju kupatilo pa se kupaju u pomoćnom objektu sagradjenom od dasaka koji je u malom dvorištu , što ih ne sprečava da budu jako uredne. Škurtina majka Filja ima ozbiljnih zdravstvenih problema a po tom problemu je slična i Škurta. Ova poridica ne dobija alimentaciju od oca , koji je Albanski državljanin - on kaže da nema mogučnosti da pomaže. Hranu kupuju na veresiju .Često i ostanu dužni jer ne uspiju da rasporede 144 eura na sve obaveze koje imaju.Zbog toga se Škurta stidi i izbjegava, dok ne vrati dug , da prolazi pored radnji u kojima duguje. Dug za struju je oko 1700 eura ,plačaju ga po Ugovoru sa epcg na rate 20 eu plus raćun. Molimo sve koji mogu da pomognu skromnu porodicu Vukaj sa garderobom, obućom ( 39/40, 38/39, 36), namjestajem,aparatima za domoaćinstvo (frizider, šporet ,kompjuter) .Kontakt je moguće dobiti putem e maila This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Mob: tel. +382 69 495 680 , ili u inboxu fb stranice https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl

Pomoć u novcu je moguće uplatiti na žr 

510300497321527992 na ime 

Škurte Vukaj koji je kod CKB .

Video galerija

Audio

Najave desavanja

heart

...

 

 


Banner

President Obama volunteersGet the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Akcija "Podari radost"Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

User menu