YOU ARE HERE Home

PDFPrintE-mail

slika003Proslava 25.godišnjice postojanja FEBE u Lisabonu

28-30 aprila 2011: Europska federacija banaka hrane okupiće Banke hrane iz 23 europske zemalja, u Lisabonu, gdje će se proslaviti 25. godišnjica postojanja FEBE

Učesnike godišnje skupštine Evropske federacije banaka hrane ugostiće Portugalska Federacija Banaka hrane i Banka hrane iz Lisabona koja slavi 20. godišnjicu svog nastanka.
Ove godine 2011., koja je proglašena Europskom godinom volonterizma, predstavnici iz 23 zemlje članice Europske federacije banaka hrane (FEBA) i nekoliko zemalja budućih članica će se sastati u Lisabonu na temu volonterizma.
Glavni ciljevi u 2011- Evropskoj godini volonterizma su da se uz pomoć volonterskih organizacija obezbijedi podizanje svijesti o značaju volonterizma i da se poboljša kvalitet volontiranja. Europska federacija banaka hrane je članica alijanse EYV 2011 (Europska godina Volontiranje 2011), koja predstavlja mrežu volonterskih udruženja i partner je Europskoj komisiji, i uključena je u razvoj Evropske političke agende o volonterizmu.

Tokom godišnje skupštine u Lisabonu, održaće se serija radionica za razmjenu dobre prakse na temu volonterizma a posebno će obuhvatiti teme: animiranje volontera, njihovu integraciju u banke hrane i obezbjeđivanje dugoročne lojalnost što bi doprinijelo razvju banaka hrane u značajniju organizaciju. Uvodnu riječ u ovoj sesiji imaće gospođa Elza Chambel, Nacionalni portugalski koordinator EYV 2011.
Više od 7 800 volontera je uključeno u rad banaka hrane. Oni na dnevnoj bazi hranu iz maloprodaja i prehrambene industrije, da se ne bi bacala redistribuiraju dobrotvornim organizacijama i centarima za socijalni rad. Osim toga, tokom nacionalnih i lokalnih akcija prikupljanja hrane, banke hrane se oslanjaju na stotine hiljada volontera.


25. Godisnjica FEBE: FEBA je osnovana 1986 od strane francuskog i belgijskog saveza, Europska federacija banaka hrane ove godine slavi svoju 25. godišnjicu postojanja. Ona okuplja 240 banaka hrane iz 21 europske zemlje i dnevno se bori protiv gladi i rasipanja hrane. Ona stimuliše osnivanje novih i razvoj postojećih banaka hrane u europskim zemljama i doprinosi razmjeni iskustava između zemalja članica. FEBA podržava postojanje europskog programa pomoći u hrani za najnerazvijenije (PEAD), kojim upravlja Europska komisija, a pomoću koga se smanjuju višakovi zaliha poljoprivrednih proizvoda (žitarica, mliječnih proizvoda ...) putem Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).


U 2010, u cijeloj Europi, 359 960 tona hrane je podijeljeno na 4,9 milijuna osoba u suradnji sa 27 660 dobrotvornih udruženja.

Portugalska federacija banaka hrane, osnovana je 1999. godine i okuplja 19 banaka hrane koje su doprinijele da se nahrani 295 000 ljudi u Portugalu kojima je ova vrsta pomoći neophodna, preko 1 950 dobrotvornih organizacija. U 2011. godini je više od 26 000 tona hrane prikupljeno i distribuirano.

Press služba Banke Hrane Podgorica

slika001slika002slika003slika004

Video galerija

Audio

Najave desavanja

heart

...

 

 

President Obama volunteers



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

Akcija "Podari radost"



Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module

User menu